Cirkus Alfredo

Cirkus Alfredo

-tips på lite skojiga platser att besöka med barn

Vår resa till London med barn

Att resa till London med barn kan kanske kännas motsägelsefullt. Men sanningen är att London har mycket roligt att erbjuda den som reser dit med barn. I somras fyllde jag 40 och min sambos syster 30. För att fira oss själva tog vi med sambon och Maja 4,5 på en riktig London-tripp. Alla fyra hade det riktigt toppen och längtar till nästa gång vi ska få möjlighet att resa dit!

London, resa, barn

Maja poserar stolt mitt på Picadilly Circus. Hon bara älskade London!

Roligt med Hop-on-Hop-off-buss!

Första heldagen i London spenderades med traditionell sightseeing på hop-on-hop-off bussar. Mycket uppskattat av Maja som tyckte det var toppen att sitta uppe på bussen och titta ner på allt som fanns att se.

buss, london

Maja tyckte det var toppen att sitta så här högt upp och titta ut på allt spännande. Här åker vi förbi The National Gallery och Trafalgar Square.

buss, barn, london

Anna passar på att kolla kartan på bussen. Fick Maja lite tråkigt hade vi laddat ner Krakel Spektakel i Spotify.

Vi stannade till på ett par strategiska ställen på sightseeing-turen. Det mest självklara var kanske Piccadilly Circus. Kan det bli mer London?! Efter att ha tagit typ 200 kort på varandra gick vi ner till Trafalgar Square. Där finns förutom The National Gallery fullt med gatuartister. Det gillade Maja för då kunde hon lägga pengar åt dem och sen bli fotograferad.

trafalgar square, london

Maja håller glatt en svävande silvergubbe i handen.

trollkarl, trafalgar square, ondon

Inte ens en läskig trollkarl gjorde Maja tveksam.

När jag spenderade ett år i London för en sisådär 20 år sen så var Trafalgar Square helt full med duvor. Det var liksom en av grejerna med Trafalgar Square. Försäljare sålde majs som man skulle mata duvorna med och man kunde ta kort (mot betalning) av killar som lät sig täckas av duvor. Till min stora förvåning var det så gott som helt duvfritt nu. Det är numera belagt med böter att mata duvorna och torget vaktas av hökar för att hålla duvorna borta. Men fullt med glada människor var det där i alla fall!

London by night

I den sightseeingbiljett vi hade köpt ingick även en busstur på kvällen. Lite onödigt att åka runt precis samma väg som man nyss åkt kan tyckas. Men faktiskt var det riktigt häftigt att se Londons största sevärdheter fint upplysta. Vyerna  speciellt från broarna var helt otroliga med Big Ben, London Eye och skyskraporna i The City. Maja satt under en filt med film på Ipad och myste. Sen tittade hon lite på stjärnorna och somnade i pappas famn. Ibland är det en verklig lyx att ha ett obrytt barn.

westminster, barn, buss, kväll

Helt fantastisk vy över Westminster med Big Ben. Kvällsturen kan verkligen rekommenderas.

london, barn, sightseeing

Mysigt tyckte Maja att åka buss på kvällen. Men så älskar hon också att åka alla typer av kollektivtrafik.

Science Museum

Dag två gav vi oss iväg i ottan för att, som vi trodde, köa för att komma in på Science Museum. Tji fick vi för det var bara att gå rakt in, inte var det nån vidare trängsel därinne heller. Såklart fanns massor att titta på och undersöka för alla åldrar. Vi delade på oss så Erik och Anna kunde gå runt och titta på lite vuxengrejer. Jag och Maja hängde längst ner i Family Garden så länge. Där var det fullt med nannys och hemmafruar som passade på att skvallra och kolla mobilen medan barnen kunde tumla runt.

science museum, london

Snopet men såklart skönt att det inte var någon kö eller trängsel. Vi var där en tisdag i september direkt när det öppnade kl 10.00.

Om du reser till London med barn kan jag verkligen rekommendera ett besök på Science Museum. Det är gratis och fullt med teknisk underhållning för alla åldrar. Att få ta på allt är populärt bland små klåfingrar. Alldeles intill ligger ett annat barnvänligt museum, Natural History Museum. Båda har fri entré men det rekommenderas att man donerar fem pund vid ingången.

science museum, london, barn

Vatten där man får plaska obegränsat är alltid populärt. På dom olika barnstationerna finns museets egna guider på plats som inspirerar barnen till lek och experiment.

Lunch i Kensington

Tack vare brist på köer och trängsel fick vi lite tid över på dagen. Vilken bonus för att vara London där allt tenderar att ta mer tid än planerat. Vi begav oss först till närliggande Kensington Highstreet för lite butiker och lunch. Vi kan verkligen rekommendera att äta på en pub. Dom är barnvänligare än man tror. Meny består ofta av typ hamburgare och plockmat som brukar gå hem hos dom små. Samma mat till lägre pris om man jämför med tex steakhouse-restauranger som brukar finnas på huvudgatorna.

engelsk pub, mat, barn, london

Kul med plockmat på puben! Minihamburgare och minipajer med pommes frites sköljdes glatt ner med coca cola.

För att hitta dom bästa pubarna rekommenderas att ta av på en tvärgata. Då undviker man dom värsta turistfällorna och kanske upptäcker man något nytt också.

För att hitta dom bästa pubarna rekommenderas att ta av på en tvärgata. Då undviker man dom värsta turistfällorna och kanske upptäcker man något nytt också. Som här; fin lunch-pub till höger och fin gammal kyrka till vänster.

Londons finaste lekpark

I det nordvästra hörnet av Hyde Park ligger Princess Diana Memorial Playground. En stor fantastisk lekpark med olika lekfulla miljöer. Hela parken är inhägnad och vuxna utan barn släpps inte in. Det finns även kafé och toaletter med skötrum.

lekpark, london, resa, barn

Anna och Maja i en av miljöerna i Diana Memorial Playground i Hyde Park.

Camden Market

Sista heldagen ägnades helt åt shopping. Vi började med en av Londons alla marknader, Camden Market. Det här är marknaden som har allt. Inte ens den värsta shoppingpessimist kan gå tomhänt härifrån. När jag bodde i London var den här marknaden bara öppen på lördagar. Tur för oss så är den numera öppen alla dagar i veckan även om den såklart är större på helgerna.

london, barn, camden market

Vi trodde att Maja skulle få en lång och tråkig dag när vi vuxna skulle gå runt och titta på saker. Så blev det inte för Maja bara älskade Camden och allt spännande som finns att titta på. Här tittar hon nyfiket på när Anna får en hennatatuering.

Camden är ett av mina favoritställen i London. Det är inte bara en marknad där du kan köpa saker, det är även en upplevelse. Här säljs allt mellan himmel och jord. Tex hantverk, lackstövlar, sidensjalar, väskor och en massa, massa second hand.

camden, shopping, london, barn

Av allt som fanns på hela marknaden ville Maja ha en trådfläta och den här tröjan. ”Jag är en rockare nu mamma” sa hon och dansade glatt till musik som kom ut från en av butikerna.

Det finns inte bara massa saker att köpa i Camden. Där finns även en stor matmarknad med spännande mat från hela världen. Vi testade lite olika rätter. Mycket är som plockmat i små portioner så man kan testa flera olika. Smakprover erbjuds också generöst.

camden, london, mat

Lunchdax på Camden Market. Såklart sitter man på trottoaren.

mat, barn, london

Till efterrätt blev det Crèpes med nutella och fruktspett. Tummen upp såklart!

Även Camden är fullt med gatuartister och musiker. På väg tillbaka mot tunnelbanan stötte vi på dom häftigaste och mest ambitiösa typerna. Dom hade klätt ut sig till figurerna från Alice i Underlandet och byggt upp ett helt fantasifullt te-party på  ett bord på trottoaren. Så klart ville Maja lägga dit en peng och bli fotograferad. Dom var så imponerade av hennes nya rockerströja med låtsas tatueringar!

Roligaste bilden på hela resan. Maja tyckte det var toppen att få dricka te med dom här festliga figurerna.

Roligaste bilden på hela resan. Maja tyckte det var toppen att få dricka te med dom här festliga figurerna.

Dagen avslutades på alla shoppares mecka, Oxford Street! Där delade vi upp oss. Maja gick med Erik till Hamleys, världens äldsta leksaksvaruhus med sex våningar. En höjdpunkt tyckte Maja. Själv armbågade jag mig runt inne på Primark och ångrade att jag inte gick med Maja till Hamleys. Primark är en av dom mest populära varuhusen i London. Det var inte riktigt min stil, visst fanns det mycket billiga kläder där inne men jag tycker inte om att trängas runt i en sån kaosartad miljö. Men ska jag erkänna så gjorde jag väl ändå ett par fynd…

primark, oxford street

Anna ser salig ut när bussen passerar hennes favoritbutik Primark på Oxford Street.

Tips för att klara av en resa till London med barn

Planera lagom

Allt tar extra mycket tid i London och dagarna kan bli långa. Se till att ha lite tid över emellanåt. London är fullt av parker där små ben kan få springa av sig.

Ta med vagn

Även om ditt barn är jätteduktigt på att gå långa sträckor så kan det blir helt övermäktigt i London. Allt tar extra tid och avstånden är stora även om man åker kommunalt överallt. Dessutom blir det lätt väntetider på buss och tunnelbana.

Besök barnvänliga platser

Planera inte in allt för mycket vuxenaktiviteter. London har så mycket barnvänligt att erbjuda. Så planera in lite av varje så blir alla nöjda.

Ladda mobil och surfplatta med spel och filmer

Perfekt att ta fram när det blir långtråkigt på bussen eller restaurangen. På Spotify finns även gott om barnmusik och böcker som kan vara bra att ha i beredskap.

Använd namnarmband

I London är det trängsel nästan överallt. Se till att barnen har namnband på sig med telefonnummer till er. Prata med barnen om hur ni ska göra om ni kommer ifrån varandra. Se till så att det alltid är en person som har koll på barnen så inte alla tror att någon annan har koll. Tala om för barnet att söka hjälp hos någon annan som har barn med sig om inte polis finns i närheten.

Längtar redan tillbaka

Alla fyra hade en riktig toppenresa i London och vi längtar redan tillbaka. Vi var lite nervösa över hur det skulle gå med Maja men hon tyckte att allt var så spännande och trivdes som fisken i vattnet. Hon pratar om London ofta och det märks att hon verkligen tyckte det var häftigt med alla spännande upplevelser.

Nu avslutar jag med lite blandade bilder från den stora fina staden London.

london

Skönt att vila lite i vagnen när vi väntar på bussen.

Sightseeing på Themsen.

Sightseeing på Themsen. Skepp ohoj det var skoj tyckte Maja!

Tjo ho! Man kunde nästan tro att Maja inte gjort annat än att strosa runt på Londons gator så bekväm var hon.

Tjo ho! Man kunde nästan tro att Maja inte gjort annat än att strosa runt på Londons gator så bekväm var hon.

Vad är ert favoritresmål?

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>