Cirkus Alfredo

Cirkus Alfredo

-tips på lite skojiga platser att besöka med barn

7 tips på nöjesparker med julmarknad

Nu när mörkret sänker sig och dagarna blir korta är semester kanske inte det första man tänker på. Men faktum är att advent bjuder på flera tillfällen att ta en liten minisemester med barnen. Åk iväg över en helg, ta en hotellnatt och passa på att besöka någon av alla de nöjesparker som håller öppet i december. Julmarknad, pyssel, träffa tomten och karuseller – definitivt barnvänligt!

tivoli i köpenhamn med alla ljus tända

På Tivoli i Köpenhamn lyser tusen och åter tusen juleljus.

1 Tivoli i Köpenhamn – en klassiker

Tivoli i Köpenhamn är en av världens äldsta nöjesparker och deras julmarknad slår det mesta. Tivoli slår upp sina portar den 19 november och har öppet hela december ut. Året avslutas med spektakulära fyrverkeriföreställningar i mellandagarna och på Nyårsafton. Julmarknaden är världsberömd och bjuder på allt från traditionellt hantverk till matupplevelser utöver det vanliga. Barnen kan roa sig med de vinteröppna karusellerna och liten som stor kommer att förundras av de tusentals julljus som lyser upp parken.

2 Liseberg – en glittrande julsaga

Kom och upplev en magisk julmarknad på ett julpyntat Liseberg. Miljoner juleljus lyser upp den vinteröppna parken. Du kan leta efter julklappar i någon av hantverksbodarna, lämna din önskelista till Tomten eller ta en tur i någon av alla karuseller som är öppna. Du får inte missa den fantastiska föreställningen Nötknäpparen, en isbalett i toppklass som sätter lite extra glans på en redan fin dag på ett av Sveriges mest klassiska nöjesfält.

3 Skansen – en riktig traditionell jul

Vill du uppleva en historisk jul ska du bege dig till Skansen i adventstid. Ingen annan stans får du uppleva så mycket traditionellt julfirande som där. De många marknadsstånden dignar av hantverk och lockande mat. Självklart är Skansens nordiska djur ute och Lillskansen har öppet året runt. Skansens julmarknad har anor sen 1913. För stora och små finns det julpyssel och ljusstöpning och i hus och gårdar finns folk som kan berätta om den nordiska julens gamla traditioner och väsen.

Läs mer om Skansen här och om när vi var publik på Allsång på Skansen!

4 Kolmården – premiär för jul i Bamses Värld

Kolmården som är Sveriges största djurpark har i år premiär på att kunna erbjuda ett julfint Bamses Värld under advent. I år erbjuder de en riktigt magisk sagojul. Vandra in i skenet från tusentals ljus som pryder Bamses Värld och låt er värmas av doften av glögg och ljuva toner från körens julsånger. Barnen samlas runt julteatern eller spanar in mot skogen efter tomtar och småtroll. Bamse och hans vänner är självklart på plats och de bästa julklapparna köper du i Brummelisas butik eller i någon av de röda små bodarna som kantar vägen.

5 Tomteland – hälsa på den riktiga Tomten

Långt i norr vid Gesundabergets fot med storslagen utsikt över Siljan bor Tomten. Självklart har Tomteland öppet i advent även om det är den brådaste tiden för Tomten och hans nissar. Här är sagorna på riktigt och dagen fylls av luriga småtroll och spännande teater där baren själva får vara deltagare. Kanske hinner ni också med en Busskola eller att få lära er av Tomtens medhjälpare hur man får Tomtekraft. Runt om i parken kan ni träffa Tomtens alla vänner som är snögubbar, älvor och nissar samt hälsa på någon av Tomtens egna djur.

6 Disneyland – här firas jularnas jul

disneyland jul

Jul på Disneyland i Paris, det kan inte bli mer jul än så!

För att slå på riktigt stort är det bara att bege sig till Disneyland i Paris som gäller. Var kan det firas mer jul än hos Disney? Här ser den pyntade granen ut som i Kalle Ankas jul och du får en känsla av att befinna dig i en magisk sagovärld. I skenet från miljontals ljus kan du beundra julparaden med alla dina favoritfigurer. En fulländad dag i nöjesparken avslutas med en fantastisk fyrverkerishow.

7 Kungsbyn – julmarknad och ormklappning

En liten uppstickare bland alla dessa klassiska nöjesparker är den lilla djurparken Kungsbyn mellan Västerås och Enköping. Eftersom att vi bor i Västerås så måste vi ju stödja den barnvänliga besöksnäringen på orten, tycker vi. Kungsbyn ligger fint vid en gammal bondgård och erbjuder sina gäster att titta på djur både ute och inne. I parken finns bl.a. älgar, rävar och visenter. Till visenter och hjortar får man åka in med traktorsafari för att komma riktigt nära de ståtliga djuren. För den modige finns en stor samling av exotiska ormar inne i terrariet och en av de mest populära aktiviteterna i parken är just ormklappning. I år kommer de att ha öppet för julmarknad helgen runt den andra advent och de lovar att fokus kommer att vara på att roa de minsta besökarna extra mycket.

Hoppas du tycker att detta var några bra tips på nöjesparker med julmarknad att besöka med barn. Vilken nöjespark åker du gärna till?

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>