Cirkus Alfredo

Cirkus Alfredo

-tips på lite skojiga platser att besöka med barn

Besök på Prison Island

Min dotter på åtta år hade länge tjatat om att få besöka Prison Island i Västerås. Hon hade varit där en gång tidigare med sin morfar och kusiner. Sen dess har det varit mycket tjat om att få gå dit igen. Varje gång vi har gått förbi deras lokal har det kastats längtansfulla blickar. Så när ett planerat besök till Parken Zoo blev inställt på grund av vädret så bokade vi in två timmar på Prison Island istället.

Prison Island i Västerås. Foto: Wikimedia Commons.

Prison Island startade i Västerås

Prison Island, eller Arosfortet som det hette från början startade faktiskt här i Västerås. Konceptet att vanligt folk kunde få testa på Fångarna på Fortet blev snabbt en succé och det öppnades snart anläggningar på olika håll runt om i landet. Nu passade inte riktigt namnet Arosfortet som har stark anknytning till Västerås. Så kom det nya namnet Prison Island till. Det är idag ett franchise-koncept med anläggningar i sex europeiska länder.

Idag har Prison Island lokaler mitt i centrala Västerås i den gamla Filmstaden. Det finns alltså gott om plats för många kluriga celler.

Boka plats på Prison Island

Det rekommenderas att man bokar plats innan om man vill vara säker på att få plats. Speciellt om man ska gå dit en helg eller skollov. Vi bokade tid från klockan 10, precis när de öppnade och det var bra för det fylldes snabbt på med mer och mer folk. Cellerna har inget tak så ljudnivån kan bli ganska hög när det är mycket folk. Då kan det vara svårt att höra vad man ropar till varandra när det krävs samarbete. Det var skönt att komma dit tidigt så det inte var köer för att komma in. Barnen var ganska så taggade och ville inte vänta i onödan. En annan kul grej med att komma tidigt är att det sitter resultattavlor uppe som visar alla lagens poäng. Kommer man tidigt hinner man samla på sig mycket poäng som gör att laget hamnar högt upp på listan. Tjejerna tyckte det var jättekul att vårt lag låg på tredje plats.

Spännande att öppna dörren till cellerna på Prison Island.

Vi betalade strax över 600 kronor för två vuxna och två barn. Det får man väl kalla för ett ganska ok pris. Det var för två timmar. En timme är för lite och tre timmar kan nog bli för långt. Cellerna är ganska krävande så efter ett par timmar var vi rätt trötta. Vi hann med alla cellerna minst en gång. Vissa blev favoriter som tjejerna ville in till flera gånger och det fanns gott om tid till att besöka flera av cellerna flera gånger. En del celler är också svåra att förstå hur man ska göra och då är det kul att kunna försöka igen. Jag tycker att cellerna höll en bra bredd av svårighetsgrad. Prison Island kan besökas av både vuxna och barn. Det var mycket klättrande in i trånga gånger och ofta handlade det om att hitta knappar som man ska trycka på samtidigt.

Cellerna på Prison Island handlar ofta om att klättra för hitta dolda knappar att trycka på.

Trötta men glada efter besöket

Vi var som sagt fyra personer men det rekommenderas att man är minst tre personer i ett lag. Alla kan gå in i cellerna även om inte alla helt deltar. Jag tycker inte om att klättra in i trånga utrymmen så jag stannade ofta vid dörren. Men i en del andra celler, till exempel där man skulle trycka på utspridda knappar som lyser, var det en fördel att vara fyra personer. Så även om du som vuxen inte själv vill klättra och klänga så kan du ändå vara med. Sen kan det verkligen rekommenderas att en vuxen går med in i cellerna, även om den bara står vid dörren. Det är mycket som kan hända även om cellerna inte farliga på något sätt. I en del slocknar till exempel ljuset när tiden gått ut och det kan ju vara lite läskigt. Då är det bra att en vuxen är med där inne. Efter två timmar var vi rätt nöjda och tjejerna var ordentligt svettiga, pappan också 🙂 Det finns dricka och lite godis att köpa i receptionen. Annars finns McDonalds och andra restauranger i närheten samt en liten tobaksaffär bredvid.

Mycket klättrande i spännande miljöer på Prison Island.

Prison Island finns på flera orter i Sverige

Som jag nämnde tidigare så är Prison Island idag ett franchise-koncept och finns på flera håll runt om i Europa. I Sverige finns Prison Island förutom i Västerås också i Linköping, Halmstad, Stockholm, Umeå, Sundsvall, Huskvarna, Malmö, Göteborg, Luleå, Borlänge, Helsingborg och Örebro.

Har du kanske också varit på Prison Island, vad tyckte du om besöket?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>