Cirkus Alfredo

Cirkus Alfredo

-tips på lite skojiga platser att besöka med barn

Furuviks djurpark

På vår senaste Gävle-resa passade vi på att ta en dag på djurparken i Furuvik. Furuvik är en lagom stor park som passar utmärkt för endagsbesök. Man hinner lätt se allt. Det finns även lite av varje att se och göra. Djur, lite karuseller och äventyrsbad.

Vi besökte Furuvik för två år sen också och då var vi supernöjda med besöket. Furuvik är en mycket fin park men den här gången var vi inte lika nöjda. Mest berodde det nog på att vi råkade välja en dag när det var smockat med folk. Troligtvis för att Jean Banan var där och uppträdde. Så det kan löna sig att hålla koll på vem som uppträder om man vill ha det lite lugnare. Eller om man vill se en show!

Furuviks stora apor

De största ”attraktionerna” bland djuren på Furuvik är deras stora apor, Schimpanser och orangutanger. Bästa sättet att se dom är att passa in när det är matdags. Då kan man vara garanterad att dom kommer fram och är aktiva. Schimpanserna matas kl 11.45. Tyvärr kom vi lite sent fram så vi missade det i år men förra gången vi var där såg vi matningen och informationen. Då gick djurskötaren in till schimpanserna och kelades med dom. Vad jag har hört så är det inte tillåtet längre för skötaren att gå in.

Orangutangerna matas kl 13.00 och vi kom dit lagom när dom satt och åt så vi fick se dom här fina varelserna ganska bra. Dom har som tre öar att vistas på plus att dom kan gå in så det känns bra att dom kan ha gott om plats att gå undan på. Man kan titta på orangutangerna inne i huset också, där finns även en del bra information om orangutangernas situation i världen.

resa med barn

En av Furuviks orangutanger sitter och äter.

Hälsa på hos Lemurerna

Hos Lemurerna kan du gå in och promenera runt. Det är bara ett litet lågt trästaket som mest är för att hindra oss från att lämna stigarna. Lemurerna kan springa runt fritt därinne och det är små vallgravar som håller dom på plats på området. Som vanligt när det gäller djur på djurpark så ska man ha lite tur och/eller tålamod för att få se nåt av djuren. Den här dagen var det ganska varmt så vi såg mest svansarna på lemurerna när dom låg och vilade i skuggan.

resa med barn

Fin liten promenad bland lemurerna på Furuvik.

resa med barn

Här syns en liten luden lemursvans bland gräset.

Fika och mat

Både den här gången och förra gången vi var till Furuvik så har vi haft matsäck med så vi kan inte säga så mycket om maten. Vad jag hört så är den typ som nöjesparksmat brukar vara. Det finns ett grillkök med hamburgare etc vid nöjesfältet och en asiatisk restaurang där man kan sitta och äta och titta på djuren samtidigt.

Sen finns det såklart glass- och fikaställen som även har smörgåsar och sallader. Vill man äta riktigt flott finns restaurang Furuviksbrygga. Den ligger precis utanför parken och har öppet även på kvällstid. Den ligger fint vid en liten vik och har en magnifik utsikt.

Det finns även gott om olika platser där man kan sitta ner och äta matsäck. Det finns också en stor grillplats där grillen är tänd så det är bara att ta med det man vill grilla.

Vi intog vår matsäck ute vid Fiskeläget, där säljs fika och lättare rätter. Men det bästa är utsikten!

resa med barn

Fikapaus med Furuviks finaste utsikt!

Furuvik

Fin utsikt över havet från Fiskeläget i Furuvik. På ön som skymtar till vänster har Wild Kids spelats in och där finns en äventyrsbana.

Se upp för kängurur i skogen!

Även till känguruerna kan man gå in. Det är verkligen en intressant kontrast att se exotiska djur mitt i den svenska naturen. Det är något vi verkligen gillar med Furuvik, att dom har kanske inte den största parken med jättemånga djur men dom har varit uppfinningsrika med att skapa spännande miljöer.

Det känns också som att djuren har det bra på Furuvik. Dom har stora hägn och kan lätt gå undan och gömma sig om dom vill vara ifred. Så tycker vi att det ska vara på ett zoo. Ibland kan man ju känna blandade känslor om att ha vilda djur inhägnade. Men vi ska inte glömma att djurparken ofta gör människor uppmärksamma på utrotningshotade arter och samlar in pengar som kan användas till att rädda djuren. Det hade nog aldrig gått att få samma engagemang från människor om man inte hade kunnat se djuren på nära håll.

resa med barn

Känguruerna på Furuvik bor i skogen.

Flodfärd på Amazonas

För 20 kr per person kan man åka en liten ”flodfärd” i en flytande tunna. Den färdas sakta och man kan se bla flamingos på färden. Det är en lugn men även ganska spännande färd som passar barn. Vår dotter tyckte det var spännande men lite läskigt också när man åker in i en mörk grotta. Om man är flera i sällskapet och några åker och några väntar så kan jag tipsa om att man kan stå så man ser tunnorna och då kan man vinka till varandra.

furuvik

Tunnorna flyter sakta över ”Amazonas”.

furuvik

Kul för barnen att kunna se flamingos på nära håll från tunnan.

 

Nöjesfältet

Vi avslutade besöket med att åka karuseller. Nöjesfältet är lite lagom stort. Det finns nån karusell för alla åldrar. Vår dotter som är tre år åkte den lilla bergochdal-banan, lilla uppskjutet och thékopparna. Tyvärr var det alldeles för mycket folk så den mesta tiden gick åt till att köa, till bergochdalbanan var det ca 30-40 minuters kö. Ett åkband kostar 199 kr, ett häfte med 11 kuponger kostar 200 kr. Vi köpte ett häfte och det var med nöd och näppe att vi hann använda upp det så dagar när det är mycket folk i parken behöver man spendera mycket tid inne vid karusellerna för att det ska vara värt att köpa ett åkband.

Furuvik

Nöjesfältet i Furuvik.

furuvik

Lilla bergochdal-banan är populär!

Boende

Det finns en helt ny camping bredvid parken. Eller det är egentligen den gamla campingen som flyttat. Så nu ligger den hur fint som helst precis vid havet.

Inne i Gävle finns det gott om hotell om man föredrar det och det tar bara ca 20-30 min med bil.

Vi kan även rekommendera en mycket fin camping vid havet, Rullsand. Den ligger en liten bit bort men den har en helt fantastisk kilometerlång sandstrand som måste ses. Inte riktigt vad man förväntar sig att hitta i Gävle!

 Betyg 4 av 5 för Furuvik

Furuvik får betyget 4 av 5 av oss. Vi tycker att det är en trevlig park som känns fräsch. Plus är att det är relativt billigt att gå in, entré kostar 199 kr för vuxna och 169 kr för barn över tre år. Ett annat stort plus är att det är en mycket vacker och naturskön park med fin utsikt över havet. Djuren ser pigga och ut att ha det bra, det är viktigt.

Ett minus är att det lätt blir alldeles för trångt när det är mycket folk. Det är också en bit att gå från entrén till de första toaletterna. Det kan ju vara lite jobbigt om man suttit i bilen ett tag. Det var dessutom lång kö.

Men allt som allt är vi mycket nöjda med Furuvik och vi kommer absolut att åka dit igen!

Sugen på att läsa mer om djurparker, läs om när vi var med som publik på Allsång på Skansen i somras!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>