Cirkus Alfredo

Cirkus Alfredo

-tips på lite skojiga platser att besöka med barn

Gysinge Bruk


På väg upp till Gävle tog vi en liten avstickare till Gysinge Bruk. Det är ett välbevarat vallonbruk med anor från 1600-talet. Men det ligger även i en vacker nationalpark med ett Naturum och café som man kan besöka. Sen finns stora gräsytor för små ben att springa av sig på.

Färnebofjärdens Naturum

Det finns ett litet Naturum i Gysinge som vi var in i. Det har öppet varje dag på sommaren och det finns intressanta saker både för stora och små att titta på där. Varje dag kl 13.00 kan man få vara med och mata fiskarna. Nu missade vi tyvärr det för vi satt och fikade då. Men Maja tyckte det var kul att titta runt lite därinne. För lite större barn och vuxna finns tipspromenad där man kan lära sig om djur och natur i området.

barnsemester

Färnebofjärdens Naturum

 

 

Naturum är öppet året runt och arrangerar många olika aktiviteter i området. Vill man så kan man boka gratis guidning av Naturum.

Café i Gysinge

Vi passade på att ta lite fika/lunch i caféet bredvid Naturum. Där kan man sitta ute och äta medans man har fin utsikt över fjärden och forsen. Vi åt räkmacka/räksallad och Maja tog pannkakor med sylt och grädde. Allt såg fint och fräscht ut och priserna var helt ok, 70 kr för en räksallad med pasta och bröd till. Eftersom jag inte äter gluten bad jag om att få en sallad utan pasta och det var inga problem. God hemgjord dressing fanns också. Efterrätt för Maja blev glass från Sia.

barnsemester

Lunchrast i Gysinge.

Gysinge Herrgård

Efter lunchen gick vi en liten promenad i området. Det finns en fin Herrgård med en del gamla byggnader att titta på. Det var även fint att bara strosa runt och titta på vattnet och den fina miljön. Maja var glad såklart över att få springa fritt.

barnsemester

Fina promenadvägar runt Gysinge Herrgård.

Brukshandel

Vi hittade en liten fin brukshandel också. Där fanns typ allt man kunde behöva. En del souvenirer och hantverk men även lite basvaror. Eftersom det är en nationalpark så finns det gott om campare i området. Vi köpte lite gammaldags godis och råmjölk som kom från en närliggande gård. Får se om vi ska försöka oss på att göra kalvdans…

barnsemester

I Gysinge brukshandel finns det mesta man kan behöva.

Gysinge byggnadsvård

Gysinge är ett mecka för alla som gillar att renovera gamla hus. På byggnadsvården, som ligger en liten bit ifrån bruket, kan man köpa det mesta man kan behöva av tidstypiska detaljer till sitt äldre hus. Det finns allt ifrån linoljefärg till trasmattor till lysknappar av svart bakelit.

barnsemester

Gysinge byggnadsvård. På husväggen kan man se prov på hur linoljefärgen som säljs kommer att se ut på riktigt.

På gården finns även ett visningshus som är flyttat dit och varsamt renoverat med gamla fina detaljer men efter dagens byggnormer med elspis, kyl/frys och varmvatten. Mycket intressant att se hur ett gammalt hus kan behålla sin karaktär men ändå fungera som en modern bostad.

Fast Maja tyckte bäst om den fina lekstugan och fåren som gick i hagen bredvid!

barnsemester

Fin lekstuga vid Gysinge byggnadsvård.

Vandrarhem

I brukets och herrgårdens gamla byggnader finns idag ett vandrarhem inhyst. Rummen finns utspridda i lite olika byggnader. Det såg verkligen mysigt ut med olika rum i små hus. Hela området och miljön är vacker och behaglig att vistas i. Vill man aktivera sig kan man fiska, bada och vandra runt i naturen.

barnsemester

En del av vandrarhemmet i Gysinge. En riktigt vacker gammal gata.

Fint som rastplats och avstickare

Gysinge ligger strax söder om Sandviken i södra Gästrikland. Det passar perfekt som en dagsutflykt eller som en liten avstickare och paus på vägen om man är på genomresa. Det är fint att man inte bara kan stanna till och äta utan att man även kan ta en promenad runt i området så barnen kan få springa av sig lite.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>