Cirkus Alfredo

Cirkus Alfredo

-tips på lite skojiga platser att besöka med barn

Tips på spel till familjeresan

Att resa med barn är inte alltid en lätt match. Mycket ska förberedas och anpassas så att resan blir rolig både för vuxna och barn. Ska en stor del av resan spenderas i bil kan det många dryga timmar med sysslolösa barn. Då kommer ett spel eller två väl till pass.

spel, resa, bilresa, barn, tips

Backgammon är en gammal klassiker som passar utmärkt på resan.

 

Lekar till bilresan

På själva bilresan passar det kanske inte så bra att ta fram en spelplan med pjäser och tärning som kan slinka hit och dit. Tur som är så finns det många spel och lekar som passar utmärkt i bilen.

  • Räkna bilar i olika färger: Varje person i bilen väljer ut varsin färg. Sen gäller det att räkna alla bilar man möter med den färgen. Vinnaren kan utses antingen genom att först komma upp i ett visst antal bilar eller att ha störst antal bilar under en viss sträcka.

 

  • Registreringsskyltar: för äldre barn som kan läsa kan man hitta på mycket kul med bokstäverna på registreringsskyltarna på mötande bilar. Bilda ett ord med hjälp av skyltens bokstäver, hitta alla bokstäver i sitt namn, upptäcka utländska registreringsskyltar osv.

 

  • Bilbingo: För detta spel krävs att man antingen köper färdiga bingo-brickor eller att man gör egna. På bingobrickan prickar man sen av vartefter som man får syn på sakerna man har på sin bricka. Först till full bricka vinner.

 

Sällskapsspel för hela familjen

Väl på plats är det alltid trevligt att ha med sig ett par klassiska sällskapsspel som hela familjen kan samlas runt. Tips på några klassiker är:

  • Backgammon: Denna klassiker passar såväl gammal som ung och är utmärkt att ta med på resan eftersom spelplanen bildar en box där spelpjäserna förvaras. Finns även i olika storlekar från mini till bordsstorlek.

 

  • Yatzy: Familjens favorit. Vem minns inte detta klassiska tidsfördriv under regniga sommardagar i husvagn eller stuga? Finns i så många olika varianter att det finns en variant för varje familj. För de yngsta spelarna finns numera barnvarianter med figurer på tärningarna istället för siffror.

 

  • Memory: Perfekt på resan. Passar alla åldrar då man varken behöver läsa eller räkna. Tar liten plats då man inte ens behöver någon kartong utan korten kan förvaras i en påse om det är ont om plats i resväskan.

 

  • Kortlek: En kortlek är väl egentligen det mest ultimata spel som finns att ta med på resa. Den tar minimalt med plats och den kan användas i helt oändligt många spel för alla åldrar. De minsta kan vara med på ”Finns i sjön” och vuxna såväl som äldre barn tycker det är toppen med ett parti poker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>