Cirkus Alfredo

Cirkus Alfredo

-tips på lite skojiga platser att besöka med barn

Skidresa till Idre

Vi åkte på en skidresa till Idre i mitten av mars. Perfekt tid att åka på en skidresa mitt emellan loven om man vill ha lite lugnare. Vi bodde i en stuga i Foskros ca två mil från Idre. Vi fick några sköna dagar vid stugan och hann även med ett par aktivitets-stinna dagar på den familjevänliga skidanläggningen Idre Fjäll.

skidresor, Idre, fjällen, stuga

Maja myser i solen utanför stugan med utsikt mot Nipfjället och Städjan.

Foskros Fjällby – boende i Idre

Vi bodde i en stuga i Foskros Fjällby. Det är en liten stugby ca två mil från Idre. Anledningen till att vi bodde där är att det är min farbrors stuga. Stugbyn har funnits sen 70-talet och ligger fint i en sluttning på ett mindre berg, Smolet. Från stugbyn har man fin utsikt mot Nipfjället och Städjan som ligger bredvid Idre Fjäll. Stugorna i byn är privatägda men det går att hyra enskilda stugor genom stugförmedlingssajter som t ex stugknuten.com. Det här boendet passar dig som vill ha lugn och ro och nära till natur och längdskidåkning.

fjällen, stugby, Foskros

Maja och morfar har grävt en snösoffa där dom kan sitta och spikulera tillsammans.

Grädda våfflor över öppen eld

Tyvärr hade vi inte så bra väder under vår fjällresa så det blev en del stugsittande. ”Koj-dag” som morfar kallar det, han menar att varje fjällresa bör innehålla minst en kojdag då man mest stannar inne för att vila eller undvika dåligt väder ute.

våfflor, eld

Hög mysfaktor på att grädda våfflor i en sprakande brasa.

Min sambo fick ett bärbart våffeljärn i aluminium av mig på sin senaste födelsedag och nu fick vi tillfälle att testa det. Vi hade tidigare försökt grädda våfflor över grillkol men det blev inte tillräckligt varmt. Nu fanns öppen spis i stugan så vi fick rätt temperatur. För att lyckas måste våffeljärnet bli riktigt hett. Man behöver vara två som hjälps åt och det gäller att vara snabb för våfflorna gräddas i väldig fart i det heta järnet.

grädda våfflor, eld, fjällstuga

Maja hjälper till att vakta våffeljärnet. Men hon får hålla sig lite på avstånd för här går det hett till.

Våfflorna blev super-smaskiga och precis så frasiga man vill att dom ska bli i det heta järnet. Både gammal och ung glufsade i sig alla våfflor i ett nafs!

äta våfflor, sylt, grädde

Mmm, smaskiga våfflor blir godast med både sylt och grädde!

Besök på Idre Fjäll dag 1 – våffelstuga och ridning

Eftersom det enligt programmet skulle vara ponnyridning för mindre barn vid stallet i Idre Fjäll begav vi oss dit en av dagarna. Morfar och Erik ville passa på att åka längdskidor i anläggningens preparerade spår. Jag och Maja klättrade först upp för backen till Idre Fjälls egen fäbod. Där fanns en fin liten våffelstuga som vi tog paus i.

våffelstuga, fäbod, Idre Fjäll

Skönt och mysigt att komma in i värmen från det gråmulna och kalla vädret utanför. Ovanför disken finns bilder på stallets alla hästar.

Det maffigaste som fanns i stugan var en Aske-våffla. Elgen Aske är Idre Fjälls egen maskot. På den våfflan fanns allt; glass, grädde, sylt, chokladsås, strössel och marshmallows. Maja var mycket förtjust, hon fick dessutom en helt enorm maräng. Bakverken var lite väl stora faktiskt. Chokladbollarna var stora som tennisbollar, vem kan äta en sån och sen fortsätta ut i backen?!

våffelstuga, goda våfflor, Idre Fjäll

Dagens höjdpunkt, en Aske-våffla med extra-allt! Glutenfria våfflor finns för den som önskar.

Ridning Idre Fjäll

Efter våffelstugan klättrade vi vidare upp mot Idre Fjälls eget stall för att invänta ponnyridningen. Tyvärr måste det ha blivit något missförstånd för någon ponnyridning dök inte upp… Tur som var kom en av ”stalldrängarna” förbi och när han fick höra att vi var där för ponnyridning så fixade han i ordning en häst åt Maja så hon fick rida. Vilken tur och vilken service, dagen var räddad!

stall, ridning, Idre Fjäll

Maja sitter stolt uppe på hästryggen och vi föräldrar fick inte följa med!

Under tiden Maja var ute på sin ridtur träffade vi på Idre Fjälls nya VDs fru och döttrar som hade sina kaniner i stallet. Dom hade precis flyttat dit från Stockholm och hade två stycken lurviga kaniner. Tänk att få bo mitt i en slalombacke!

stall, kaniner, Idre Fjäll

I det mysiga stallet bor inte bara hästar utan också kaniner.

ridtur, häst, Idre Fjäll

En glad och stolt Maja är tillbaka efter ridturen med den hjälpsamme ”stalldrängen” Tommy.

Besök på Idre Fjäll dag 2 – Hoppborgsland och äventyrsbad

Idre Fjäll är en av Nordens största skidanläggningar med 7266 bäddar, 40 nedfarter och 27 liftar. Anläggningen riktar sig till barnfamiljer och har vunnit utmärkelsen ”Bästa skidort”-2014 på siten barnsemester.se. Idre Fjäll har öppet året runt och erbjuder så mycket aktiviteter att du lätt kan fylla en semestervecka med annat än skidåkning om du skulle vilja. Läs mer om Idre Fjäll på deras hemsida.

utförsåkning, Idre Fjäll

Lagom mycket folk i backen så här i mitten på mars.

Morfar och Erik ville ut i skidspåren igen så jag och Maja passade på att besöka Hoppborgslandet som fanns i idrottshallen. Det var gratis för Maja så det var ju en bonus. Hoppborgslandet är öppet två timmar åt gången flera gånger i veckan under högsäsong. Det fanns luftkuddar för olika åldrar så både mindre och äldre barn kunde roa sig. Maja tyckte bäst om den stora rutschkanan och hinderbanan.

hoppborg, Idre Fjäll

Ett helt land med hoppborgar åt barnen och sittplatser åt föräldrarna. Helt perfekt!

Efter allt hoppande passade det bra att fika lite i cafét som ligger utanför bowlinghallen. Där säljer dom glass, fika, korv och lättare rätter. Förutom bowling finns ett fint lekrum och en spelhall för dom äldre barnen och ungdomar. Det finns också toaletter, skötrum och micro att värma barnmat i. Det märks verkligen överallt att Idre Fjäll är en skidanläggning som prioriterar familjen och erbjuder det som familjen behöver.

lekrum, Idre Fjäll

Mycket fint lekrum för mindre barn.

spelhall, Idre Fjäll

Spelhall som passar större barn och ungdomar.

Litet äventyrsbad

När pappa Erik kom tillbaka från skidturen stack han och Maja in på det fina lilla äventyrsbadet. Helt lagom storlek för ett par timmars lek efter skidåkningen. Ingenting man spenderar en hel dag i men det finns något litet för alla.

simbassäng, bubbelpool, ångbastu, Idre Fjäll

Simbassäng för lite större barn. I bakgrunden syns bubbelpool och ångbastu.

äventyrsbad, vattenrutschkana, Idre Fjäll

En liten rutschkana med en mysig grotta under. Den som vågar kan simma in i valens mun.

äventyrsbad, pool, Idre Fjäll

Dom minsta barnen kan bada i en grunda säl-poolen.

 

Äntligen fint väder sista dagen

Efter en gråmulen vecka fick vi då äntligen fint väder sista dagen. jag och Maja höll oss vid stugan och drack varm choklad med marshmallows i och åkte pulka. Morfar och Erik tog en sista skidtur i spåren.

varm choklad, snö, sol, fjällen

Dricka varm choklad ute i snön, en riktig klassiker.

längdskidåkning, fjällen, stuga

Fjällfararna återvänder till stugan. Svårt före denna dag med is i spåren.

snösoffa, fjällen, stuga

Aaah, sitta i solen i en snösoffa, det bästa man kan göra på en fjällresa.

Svängis våffelstuga

Veckans höjdpunk var dock Svängis Våffelstuga hävdar Erik och morfar. Dom hade besökt denna stuga under sin skidtur medans Maja och jag var på Hoppborgslandet. Leksandsbon Svängis firade 25 år som våffelförsäljare i Idre. Han bjuder på våfflor gräddade över öppen eld och en hel del historier. Sin hemgjorda sylt får han inte längre sälja pga av EU-regler. Morfar och Erik saknade kontanter men det löste sig med att dom fick lämna in en hundring på Idre Sport på vägen tillbaka till stugan, kul att det finns människor som tror på ärlighet fortfarande. Tyvärr har vi ingen bild på denna legendar men ni kan läsa lite mer om honom i Dalarnas Tidning. Enligt Erik borde alla som besöker Idre skida bort till denna våffelstuga för att få äta våfflor och lyssna på historier!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>