Cirkus Alfredo

Cirkus Alfredo

-tips på lite skojiga platser att besöka med barn

Skidresa till Storlien

Påsken i år firades i den anrika skidorten Storlien i Jämtland. Till Storlien ska man åka om man vill ha lite mer lugn och ro än i Åre eller Sälen. Det är en liten by så man får också en helt otrolig närhet till fjällen och naturen. På vintern finns goda möjligheter att åka skidor både på längden och utför.

Tågresa

Resan upp gjordes med tåg. Det tar ca 10 timmar lite beroende på vilken resrutt man tar. På vägen upp åkte vi med SJ Intercitytåg till Åre där vi fick vänta i ca 2,5 timmar och sen ta Norrlandståg vidare till Storlien. På hemvägen tog vi Norrlandståg till Sundsvall och sen SJ snabbtåg ner till Stockholm. Vi köpte våra biljetter ca tre månader innan och då kostade de ca 2000 kr för oss tre.

Nu var vi fyra vuxna som kunde underhålla vår treåring så det gick bra. hon tyckte ju att det var spännande också såklart. Mycket att titta på och så kunde man gå till restaurangvagnen. På hemvägen hittade vi dessutom nån slags specialkupé på Norrlandståget där det fanns soffor och bord. Den ockuperade vi direkt och så kunde Maja springa runt där inne och slapp sitta still på sin plats.

barnsemester

Gott om plats på Norrlandståget.

 

Friluftsfrämjandets fjällstuga

Vi var ett stort sällskap på ca 15 personer så vi hade hyrt Friluftsfrämjandets självhushållsstuga. Det är en gedigen stuga med sex stycken 4-bäddsrum och två stycken 2-bäddsrum, stort fullt utrustat kök, storstuga med 30 sittplatser, tre toaletter, två duschrum, torkskåp och skidförråd.

barnsemester Sverige

4.bäddsrum med gott om plats för en hel familj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi bodde i ett 4-bäddsrum. Det var två våningssängar men den undre sängen var extra bred så där finns gott om plats för en vuxen och ett barn så man kan sova fler än fyra i rummet. Den här stugan passar perfekt om man är ett stort sällskap som vill bo tillsammans. Tidigare har det bara varit möjligt att hyra hela stugan veckovis. Men nu har stugan precis fått en ny ägare och det kan troligen bli så att man i framöver kommer att kunna hyra ett rum i stugan, som ett på ett vandrarhem.

Stugan har tidigare ägts och hyrts ut av Friluftsfrämjandet men numera ägs den av restaurang Flamman som driver den som Bed & Breakfast. För mer info besök Flammans hemsida.

barnsemester Sverige

Fint att sitta och grilla utanför stugan.

 

 

 

 

 

 

 


Högfjällshotellet

Vill man bo lite mer bekvämt kan man ta in på högfjällshotellet. Det är ett riktigt fjällhotell som erbjuder logi med halvpension och matpaket till lunch. Från hotellet är det bara att skida ut direkt på fjället. Det finns längdskidspår dragna och det går även en ankarlift upp till toppen av fjället. Därifrån kan man nå hela lift och nedfartssystemet. Eller varför inte börja långfärdsturen med att ta liften upp så har man sparat lite energi.

Mer information och bokning av Storlien Högfjällshotell klicka här!

barnsemester

Fin utsikt över vintervita fjäll i Storlien.

 

 

 

 

 

 

 

Kungens stuga

Kungaparet har en liten sportstuga i Storlien som dom brukar besöka på Påsken. Dom var där samtidigt som oss. Nu fick just vi inte syn på dom men några ur vårt sällskap fick nån glimt av dom. Det var ändå intressant att se hur enkel deras stuga verkligen är. Inget slott med lyx och flärd där inte!

Vårt ressällskap som brukar åka upp till Storlien varje Påsk har alltid nån liten historia att berätta om deras möte med kungaparet. Ett år köpte Kungen precis de längdskidor som min farbror ville köpa. Men skidorna var inge bra så Kungen lämnade tillbaka dom så min farbror kunde köpa dom. I år hade min andra farbror köpt den sista fjällfilen på Coop, precis innan Kungens adjutant kom dit och frågade efter mera fjällfil. Men roligast var när Prinsessan Estelle precis var född. Mina släktingar var på Flamman samtidigt som Kungaparet. När dom passerade deras bord utbrast min faster ”Grattis mormor och morfar”! Då stannade Silvia till och sa ”tack så mycket, vi är sjååå lyckliga”.

Om Kungen är på plats ser man en blågul fana vaja från flaggstången bredvid den anspråkslösa, röda lilla stugan.

barnsemester

Kungen på plats i sin stuga!

 

Skidskola

Vår dotter på tre år hade bara provat på att åka lite skidor hemma på gården så hon var riktigt sugen på att få susa ner för backen. Vilken tur för oss att Majas gudmor är skidlärare! Hon fixade med skidor, hjälm och allt som behövdes tills Maja var som ett litet paket men väldigt glad.

barnsemester

Majas första dag i skidskolan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skidskolan går att boka genom skidshopen, Storlien Sportcenter. Dom har även skiduthyrning, både för utförsåkning och längdskidor. Vill man köpa nytt går det också, då får man alltid testa grejerna förs innan man bestämmer sig. Vi hyrde även en fjällpulka där som vi kunde dra Maja i på fjällturerna. Hon var inte riktigt redo för att åka kilometerlånga turer på fjället efter sin första skidlektion 🙂

barnsemester

Gudmor Josefin drar Maja i fjällpulkan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Restaurang Flamman

Det finns en helt fantastisk liten restaurang i Storlien, Flamman. Den ligger precis bredvid den stuga vi hyrde. Bara av att titta på menyn höjer förväntningarna. Flamman har många spännande rätter, alla på temat närproducerat med Jämtländska råvaror och vilt. Deras specialitet är stenugnsbakade gourmetpizzor som inte alls liknar de pizzor man brukar kunna köpa på pizzerian på hörnet. Vad sägs om hemgjord älgkorv, rödlök och chiliolja eller tre sorters ostar från lokala ysterier och syltade trattkantareller.

Lokalen är både rustik och mysig med mycket trä, sten och renfällar som skapar en varm och avslappnad atmosfär. Vi hade hört mycket gott om Flamman från vårt resesällskap och vi blev inte besvikna. Maten var verkligen både spännande och vällagad. Priserna är inte heller hutlösa för mat av den här kvalitén. Flamman är också en favorit hos Kungaparet när dom besöker Storlien. Barnportioner och alternativ finns.

barnsemester

Matsalen på Restaurant Flamman.

 

Skidsemester med närhet till naturen

Vi hade verkligen en toppenvecka i Storlien och vi åker gärna tillbaka. Vi uppskattade att det är lite lugnare och mer avslappnat än i tex Åre och Sälen. Man har också en större närhet till fjällen och naturen. Affärer och annat har vi fullt av där vi bor så det klarar vi oss utan. Det är skönt att bara vara och ta det lugnt.

barnsemester

Kvällssol över fjällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>